Давно шукала гайд по молоковідсмоктувачах? Тоді тобі сюди!

Якщо ти вже стала мамою, вітаємо! Тепер тебе чекає купа приємних пригод та клопоту

І з одним із найважливіших питань ми хотіли б розібрати тут

Що таке молоковідсмоктувач та навіщо він потрібен

Всі знають про цінність грудного молока.

Жіноче молоко є унікальним і надважливим продуктом для дитини. Ця біла солодкувата рідина складається з більше ніж 1000 компонентів і містить величезну кількість речовин, які неможливо синтезувати штучно.

Годувати грудьми економічно вигідно, бо це безпечна та завжди доступна їжа для дитини. Молоко мами завжди має необхідну температуру і оптимальний склад, який постійно змінюється в залежності від віку дитини і її стану .

Під час грудного вигодовування виникає тісний психоемоційний зв’язок між матір’ю та дитиною. Тож! Завданням мами стає максимально серйозно віднестись до встановлення періоду лактації і налаштування годування. А також, зробити банк молока за потреби.

 

Молоковідсмоктувач знадобиться, щоб зцідити грудне молоко. Найчастіше він потрібен епізодично, наприклад, коли мамі потрібно відлучитися у справах, а годувати малюка за її відсутності буде хтось інший.

Але є випадки, коли підтримувати лактацію далеко від дитини потрібно довгий час, тоді молоковідсмоктувачами користуються регулярно.

Молоковідсмоктувач стане у пригоді матусі:

  • коли вона вийшла на роботу або навчання, але продовжує годувати дитину;
  • щоб зберегти лактацію під час прийому ліків, несумісних з грудним вигодовуванням;
  • якщо малюк не вміє або не хоче сам смоктати груди;
  • щоб відновити нормальну лактацію (початок годування, коли сильний прилив молока, а мама ще не вміє зціджувати вручну, недостатня кількість, застій або надлишок молока).

Корисна порада: не варто користуватися молоковідсмоктувачем щодня, після кожного годування. Щоб налагодити лактацію досить зціджуватися до відчуття комфорту 2-3 рази на день. Якщо при цьому частіше прикладати дитину до грудей, то лактація обов'язково прийде в норму.

 

Ручний молоковідсмоктувач

Всі молоковідсмоктувачі працюють за однаковим принципом. Вони створюють в області соска та ареоли грудей вакуум, який допомагає виділенню грудного молока.

А ось механізмів створення вакууму багато, тому молоковідсмоктувачі діляться на ручні та електричні.

Ручний молоковідсмоктувач можна використовувати без електромережі, батарейок і акумуляторів.

Він створює вакуум між соском і конусом приладу за допомогою поршня, помпи або груші, які потрібно здавлювати рукою.

 

 

На жаль, такі моделі не імітують ритм природного смоктання молока дитиною, тому якщо користуватися ними регулярно, на сосках можуть з'являтися тріщини.

Щоб процес відбувався легше, вибирайте моделі не з жорсткими пластиковими, а зі зручними силіконовими насадками, вони не травмують груди.

Важливий аспект: при зціджуванні не має бути болю чи дискомфорту. Якщо вони є, можливо, ви використовуєте молоковідсмоктувач неправильно. Спробуйте перемістити сосок точно в центр воронки, помасажувати груди, знизити динаміку рухів або скоротити час зціджування. Іноді біль виникає через гіперчутливість або запалення сосків. Для зменшення неприємних відчуттів використовуйте спеціальні мазі або гідрогелеві подушечки.

Електричний молоковідсмоктувач

Електричний молоковідсмоктувач кріпиться на груди й працює сам, зціджуючи молоко за допомогою спеціального двигуна. Все що потрібно для початку роботи – натиснути кнопку та відрегулювати режим.

Процес йде швидко, безпечно та безболісно, при цьому у мами не втомлюються руки та не травмуються соски.

Електричні молоковідсмоктувачі працюють від електричної мережі, батарейок або акумулятора.

Моделі з батарейками зручно брати з собою в подорож, але їх вистачає ненадовго, особливо якщо користуватися щодня. Кращий вибір – пристрої на акумуляторі, який заряджається від мережі.

Електронні молоковідсмоктувачі – різновид електричних, відрізняються додатковими функціями:

  • Вбудована пам'ять для запам'ятовування режиму зціджування. При включенні молоковідсмоктувач починає працювати в тому ж ритмі, в якому проходило попереднє зціджування.
  • ЖК-дисплей. Покаже тривалість зціджування, рівень вакууму, стан батареї. Іноді у дисплея є підсвічування, щоб інформацію була видно під час нічних зціджувань.

Плюси електричних молоковідсмоктувачів:

  • економія сил і часу;
  • відмінна продуктивність;
  • максимально дбайливе зціджування;
  • можливість запам'ятовування режиму роботи.

Вибираємо корисні функції

Купуючи молоковідсмоктувач, звертайте увагу на його додаткові функції, і вибирайте такі, які зроблять процес швидшим та комфортнішим.

Подвійне зціджування – така функція зустрічається тільки в електричних пристроях. Вона допоможе заощадити час тим, кому потрібно регулярно зціджувати багато молока. Апарат підключається й працює відразу на обидві груди, такий буде відмінним помічником для мам двійнят.

Регулювання інтенсивності зціджування допоможе підібрати оптимальну інтенсивність зціджування молока так, щоб процес був зручним і безболісним.

Режим масажу – у деяких молоковідсмоктувачів в комплект входить накладка на груди з виступами у вигляді пелюсток. Під час роботи вона стимулює виділення молока, м'яко масажуючи груди, допомагаючи зцідити комфортно й легко.

Режим двохфазного зціджування. В цьому режимі молоковідсмоктувач працює, імітуючи природний ритм дитячого смоктання. Спочатку апарат стимулює груди швидко та легко, потім повільно та глибоко. Такий режим забезпечує максимальне зціджування молока.

Корисні поради

Догляд. Обов'язково розбирайте та добре мийте молоковідсмоктувач після кожного використання. Якщо використовували в процесі спеціальний дитячий миючий засіб – ретельно промийте проточною водою кожну деталь. Викладіть на паперовий або чистий бавовняний рушник і дайте просохнути.

Не забувайте регулярно стерилізувати всі деталі в спеціальному стерилізаторі або звичайній киплячій воді.

Зберігання. Зберігайте зціджене молоко в пляшках, спеціальних контейнерах з кришкою або герметичних пакетах. Найбезпечніше тримати його в холодильнику, але не більше 3-4 днів, або в морозильнику – не більше 9 місяців.

Якісні та перевірені часом і тисячами мам молоковідсмоктувачі ви можете придбати у нас на сайті.

Приємного материнства!